četrtek, 4. februar 2016

SUPERHRANA

Danes trg z živili sičijo izdelki s super naravnimi lastnostmi. Ponujajo polno vrednost vseh zahtevanih sestavin za dnevne potrebe človeškega organizma, izboljšujejo počutje in pozitivno vplivajo na naše zdravje. Moje izhodišče prihaja od nekje drugje, daleč od trgovinskih polic in nakupovalnih centrov. Sem človek, ki nenehno obira in lovi učinkovitost, zato močno dvomim v smotrnost kupovanja »superživil«.
Z oziranjem v življenja naših babic, ki so hrano pridelale doma, mi je postalo popolnoma nelogično zakaj bi ljudje kupovali živila po tako visoki ceni v trgovini? 
Bode predvsem obratno sorazmerna povezava med ceno in količino. Če je pred časom veljalo prepričanje, da se hrana kupuje v trgovini, ker se je doma ne izplača pridelat, se danes o tem ne sprašuje nihče več. 
Kupovanje hrane je samoumevno in za kvaliteto se odšteje več. Kot zvestega analitika me je zanimalo ali ni bolj smotrno tako imenovane super kakovostne hrane pridelat doma in odgovor me niti ni toliko presenetil. 
Superživila iz trgovinskih polic niso doma v našem okolju, torej jih ni mogoče pridelat, če že, pa vsaj ne enostavno ali pa je njihova pridelava pravno-formalno regulirana.
Oditi v trgovino in kupit je zame vsekakor preveč tipično potrošniško razmišljanje, zato so me zanimali razlogi, zakaj superživila prihajajo iz daljnih dežel  ni pa jih pri nas? Odgovor je preprost in logičen. Nihče ne bi odštevali visokih vsot za nekaj kar lahko pridela sam in ker je živilo sploh super in boljše kot lokalno, precej lažje opravičimo logistične stroške in izkoriščanje tretjega sveta.



Vsekakor nas narava v lokalnem okolju ni prikrajšala za superhrano, le reklamira je ne nihče. 
V prvi vrsti je kvaliteta živila odvisna od semena. Ja, tudi živalski produkti so odvisni od kvalitete krme. Kvaliteta raste z reduciranjem škropiv in se stopnjuje do ekološke pridelave, ki popolnoma zadosti telesnim potrebam po hrani ob tem pa še racionalno gospodari s ciklom virov in to je zame superhrana.

Med nami živijo ljudje s potrebami po specifičnih vsebinah živil. Vsekakor jih lahko najdejo na gredi v dosegu roke. Narava v lokalnem okolju zadovolji vse potrebe človeka in vsak človek, ki pozna svoje potrebe, bo temu pritrdil. Superhrana raste na naših vrtovih in v naši divjini, da izkoristimo njene lastnosti, pa se moramo distancirati od vsak teden novega trenda, ter se ozreti v lokalno okolje.
Bliža se pomlad in narava se bo prebudila, hkrati pa servirala prvo superhrano. Izkoristite jo!

Ni komentarjev:

Objavite komentar