sreda, 24. februar 2016

SPOMLADANSKO ČIŠČENJE JETER



Zima je čas, ko sem fizično najmanj aktiven. Krajši dnevi in nižje temperature so pisane na kožo moji zapečkarski duši, zato obožujem preživljanje zimskih dni na toplem. Zima je za hrano mrtva sezona in zato so jedilniki sestavljeni iz ozimnice v kateri se najdejo stročnice, krompir, žita in ostala živila, ki so primerna za skladiščenje. Zimski jedilniki so sestavljeni iz močne, krepke hrane, saj je ta letni čas najtežji za preživetje človeka. Skozi zimo se v telesu nabirajo maščobe in s koncem tega letnega časa je zaželeno, da jih izločimo iz telesa.
Sam sem pred nekaj leti naletel na zdravstvene težave iz katerih se je razvrednotilo zaupanje v uradno medicino, alternativnim vedam pa sem začel pripisovati globji pomen. Skozi bioresonanco sem prišel do neuradne diagnoze in z upoštevanjem nasvetov in diet se je moje stanje učinkovito izboljšalo. Ena od prvih aktivnosti do zdravega telesa je čiščenje jeter.


Jetra so telesni filter, ki telesu služijo za razstrupljanje škodljivih snovi in čiščenje krvi. Zamaščenost tega organa vsekakor ni v domeni zdravega telesa in zato se spomladi poslužujem intenzivnejšega čiščenja jeter.
Jetra očistim po principu dr. Clark, ki je primeren za domačo rabo in verjetno že dobro uveljavljen tudi v širši javnosti. Tisti, ki še postopka ne poznate, pa so tukaj potrebščine in opis postopka:

Potrebščine
Opombe
50 g grenke soli (MgSO4)
Odvajalo, ki se dobi v lekarnah brez recepta; prvič zadostuje 30 g; mero prilagodite telesni teži in vitalnosti telesa.
800 ml mlačne vode

150 ml soka rdečih grenivk
V ajurvedski metodi se uporabljajo limone in z njimi je učinek približno enak, le okus je bolj zoprn; če ni rdečih, lahko uporabite tudi rumene grenivke.
150 ml olivnega olja
Najboljše je deviško hladno prešano.
Steklen kozarec z dobrim pokrovom

nekaj uspavalnih tablet
Uspavalo priporoča dr. Clarkova, ker so rezultati boljši, če je telo sproščeno; če zlahka zaspite, tablet ne potrebujete.

 Postopek
- Tisti dan, ki smo si ga izbrali za čiščenje, ne smemo jesti nič mastnega. Idealno je, če se zmoremo držati popolnega posta, sicer pa lahko dopoldne jemo sadje ali nemastno kuhano zelenjavo.
- Po 14. uri ne smemo več jesti ničesar. Tako bodo jetra zvečer spočita in polna žolča.
- Popoldne pripravimo raztopino grenke soli v 8 dcl vode.
- Ob 18. uri spijemo 2 dcl raztopine. Nekaterim se zdi hudo grenka, nekaterim pa sploh ne. Upam, da bo za vas držalo slednje. Če vam bo šla težko po grlu, se primite za nos in jo spijte "na eks", lahko pa ji dodate tudi malo citronke.
- Ob 20. uri spijemo druga 2 dcl raztopine. Grenka sol prepreči, da bi se voda vpila v črevesu, zato ne čutimo lakote.
- Ob 22. uri si v steklenem kozarcu pripravimo mešanico soka grenivke in olivnega olja. Kozarec pokrijemo z dobro tesnečo pokrovko in močno pretresemo, da nastane povsem gladka, belkasta emulzija. Hitro jo spijemo. Ne bi smelo biti težko, saj je mešanica presenetljivo okusna. Če mislimo, da bomo težko zaspali, spijemo s prvimi požirki nekaj uspavalnih tablet. Najbolje je leči na hrbet z blago dvignjenim vzglavjem in čimprej zaspati. Preden zaspimo, lahko razmišljamo o tem, kako se nečistoča kot vagončki steka iz jeter navzdol.
- Ob 6. uri zjutraj spijemo tretja 2 dcl raztopine grenke soli (če se zbudimo kasneje, pa takoj, ko vstanemo). V redkih primerih se utegne zgoditi, da čutimo blago omotičnost. V tem primeru malo počakamo, da omotičnost izgine in raztopino spijemo potem.
- Ob 8. uri spijemo zadnja 2 dcl raztopine.
- Kakšni dve uri po zadnjem kozarcu lahko spijemo naravni sok, še kasneje pa pojemo nekaj sadja. S kuhanimi obroki je dobro počakati do popoldneva in začeti počasi, s preprosto, lahko hrano. Do večera bi se morala prebavila že povsem umiriti.

Nečistoča začne prihajati iz črevesa zelo različno - pri nekaterih že takoj zjutraj, pri nekaterih pozno dopoldne; pri nekaterih gre naenkrat, pri drugih pa v petih ali šestih "paketih". Če izvajate čiščenje prvič, bodite vse jutro v pripravljenosti, občutek pri tem je namreč malo drugačen kot ob običajni veliki potrebi. Vsa tekočina, ki ste jo spili, se bo izločila pri zadnjični odprtini, tako da je driska blag opis tega, kar boste zjutraj prestajali. No, saj tako hudo spet ni, pa vendar je dobro biti pripravljen na neprijetnosti.
Da bi opravilo speljali do konca čim bolj gladko, vam svetujem, da pri prvem izločanju ostanete na stranišču malo dalj časa (lahko tudi 30 minut) in med posameznimi "curki" upogibate trup naprej, nazaj, levo, desno. Mogoče se sliši neumno, ampak pomaga tudi, če čepite in globoko dihate ter po vdihu zadržujete zrak (kar je po ajurvedski medicini tudi sicer pomoč za lažje izločanje blata).


Kot že omenjeno tovrstno čiščenje jeter opravim ob koncu zime ali v začetku pomladi in ga vsekakor priporočam vsakomur. S tako očiščenimi jetri je telo umirjeno in sproščeno, sam pa občutim zadovoljstvo in lahkotnost. Telo je pripravljeno na nov cikel in že čaka prvo sezonsko hrano.  


Ni komentarjev:

Objavite komentar