torek, 9. februar 2016

KAKO NAPREDOVATI V ŽIVLJENJU?


Občasno se zalotim v razmišljanju o tem da bi živel drugače. Popolnoma drugače, na drugem mestu z drugimi vrednotami in drugačnim življenjskim stilom. Tovrstna razmišljanja so posledica pomanjkanja samoizpolnitve v krogu aktivnosti, ki jih počnem. Notranji jaz kliče, da mu izpolnim njegove želje in ker se dovolj dolgo ne odzovem me začne umsko opominjat, da mi nekaj manjka. Posledica je želja po spremembi, začeti znova in seveda začeti popolnoma drugače, ampak takšno dejanje zahteva pripravljenost človeka na vseh nivojih ali pa bo neuspešen. Ob ignoriranju notranjih potreb vsekakor nismo pripravljeni izvajat drastične spremembe in se je popolnoma  nesmiselno zaganjat v prelomne odločitve. Namen ni biti šprinter, ampak postajat maratonec in zato je potrebno razvijat svojo osebnost.

Seveda smo na začetku nezadovoljni s količino stvari v življenju in bi morali spremeniti to in to, pa ono in tisto, torej vse. Uspešna in trajna sprememba prihaja iz postopnega in konstantnega izvajanja, zato v prvi vrsti oprosti notranji glas, da si ostal prezrt. Od sedaj naprej te bom upošteval in boš moj sograditelj življenja. S tem smo naredili najpomembnejši korak za napredovanje v življenju- začeli smo. Začeli smo z priznavanjem sebe in svojih želj, sedaj pa moramo svoje želje uresničit, pripeljat v resničnost.

Prvič se naše želje pojavijo v resničnem svetu, ko jih zapišemo na list papirja. Postale so stvarne, lahko jih vidimo, tipamo in nahajajo se v fizični obliki. Čakajo da jih razvijemo naprej in razvile se bodo samo na podlagi motivacije, ki jo imamo za njihovo uresničitev. Motivacija postane močnejša in se krepi z jasnostjo želje, zato kakšne so vaše želje? Vprašajte se ZAKAJ?  Zakaj si to želim? Zakaj to moram? Zakaj to potrebujem? Zakaj, zakaj, zakaj, ker vsak zakaj da razlog več, da uresničite svojo željo.   

Tako preprosto prihajamo do svojih želj in več razlogov, kot imamo, da željo uresničimo, bolj globoka je želja. Želje same po sebi ne prinašajo samopotrditve, potrditev prinaša stvarna realnost. Za realnost po svojih merilih moramo naše želje naredit stvarne. Želje uresničimo tako, da postanejo naš cilj in ga dosežemo. Cilj je naloga, izziv, ki ga moramo opravit, zato nas zanima način, da bi ga dosegli. KAKO bom prišli do naše želje? S preprosto vprašalnico kreiramo recept, ki nas vodi do cilja. Najlažje se popolnosti približamo z vrednotenjem. Tako kot pripravimo jed in ocenimo ali je potrebno v receptu kaj spremenit, si v življenju zastavimo cilje in opazujemo njihovo doseganje. Kot za odlično jed je tudi za uspešno življenje potrebno okušat in poskušat. Za možnost vrednotenja moramo ciljem določit čas v katerem jih bomo dosegli. Čas je vodilo, neusmiljen priganjalec, ki nas žene naprej. Ko se čas za dosego cilja izteče, se pojavi neusmiljen STOP. Vse se ustavi, ničesar ni moč spremeniti in kar smo dosegli je odraz naše realnosti.

Pomemben dejavnik napredka je refleksija, pogled nazaj. Pogojevanje doseganja cilje s časom je učinkovita metoda s katero dvigujemo motivacijo do napredka in luščimo napake. Napake iz katerih se učimo. Pogled nazaj nam riše sliko aktivnosti, ki smo jih počeli za dosego našega cilja, izpolnitev želje. Z lahkoto ovrednotimo trenutno stanje in ga primerjamo z vrednostjo naših želj.

Smo z doseženim zadovoljni?

Vsekakor je čas, da se ozremo nazaj in pogledamo vzroke za stanje v katerem se nahajamo. Ne vpletamo čustev, iskreno se pogovorimo s sabo in kar se da objektivno ocenimo naše vedenje. Nismo na točki aktivnega delovanja s katerim bi vplivali na izpolnjevanje želje. Ocenjujemo naše delovanje in zato moramo ostat iskreni do sebe. Pretehtamo dosedanje delovanje in se osredotočimo naprej. Dosedanje znanje uporabimo za nov časovni plan v katerem bomo izpolnjevali nove želje ali pa dopolnjevali doseg starih ciljev. Pomembno je da se premikamo naprej, da vztrajamo pa čeprav se zdimo počasni.
 
 

Napredek v življenju izhaja iz želje po napredku. Želje po doseči nekaj več in postat boljši. Iz želje zrastejo cilji, ki so njihova konkretna oblika v realnem življenju. Cilji so točke z dosego katerih se približujemo izpolnjevanju želj. Ko cilje omejimo s časom, preprečimo da bi se premaknili v nedorečeno prihodnost. Določimo jim termin v katerem bodo zadovoljeni. Termin je pokazatelj naše sposobnosti in pripravljenosti, zato ga ovrednotimo z refleksijo, ki nam pokaže pot naprej. Vrednotenje nas vodi, da si določimo nov termin, ki postane neusmiljen priganjalec na poti naprej.

Opisan pristop je enostavna oblika za pot naprej v življenju. Izhaja iz vas in vas opominja, da ste za vse kar se vam v življenju dogaja odgovorni sami. Sprejmite svoje življenje in pustite da iz vas naredi najboljše. Pomagajte mu na poti, da postane to, kar ste si vedno želeli. Ohranite sebe v najboljši obliki, ker samo tako boste izpolnili svoj namen in upravičili za kar ste bili ustvarjeni. Svoje želje lahko uresničite samo sami, jaz pa upam, da vam bo opisan pristop pri tem v pomoč. Uporabite ga.

Ni komentarjev:

Objavite komentar