sreda, 17. februar 2016

KAKŠNA BO NASLEDNJA GENERACIJA?


Večkrat razmišljam o družbi in povezavah znotraj nje. Vedno smo razdeljeni na tri skupine, ki gradijo družbeno shemo. Tisti, ki še niso družbeno aktivni in so naslednja generacija, gradniki trenutnega stanja družbe, ki pravzaprav skrbijo za vse tri skupine in starejši, ki niso več ustvarjalci, ampak predstavljajo preteklo generacijo. Ne vem kdaj, ampak očitno se je nekam v družbo zasejal plevel, ki sili da se kolektivno samouničujemo. Rak rana, ki jo hranimo. Danes se nam zdi normalno, da so ljudje lačni, čeprav vemo, da je na svetu dovolj hrane. Da je dovolj hrane se nam zdi tako neverjetno, da spregledamo vso zavrženo hrano in ohranimo logiko, da je nemogoče vsem zagotovit obrok. Večina je prepričana, da je razlog za razlike v družbi prevelika populacija, da nas je preveč, čeprav lahko celotno človeško populacijo naselimo v Avstralijo, ki je najmanjši kontinent. Si znate predstavljat, da se to res zgodi? Verjetno bi se naša populacijo konkretno reducirala s podlago vseh nebuloz in predsodkov, ki jih nosimo v sebi in naša neumnost bi dobila lesk v ogledalu resnice.

Torej, družba ima lačne, ima revne, so bogati in tako pač je. Vsi želimo biti sprejeti in normalni in normalne je da hodiš v službo, danes že skoraj več ne, da plačuješ položnice, otroci se šolajo, v štirih letih oddaš en glas, pa trgovina, tankat avto, pokrit kredit in starci živijo v domovih starostnikov. Tako pač je. Mogoče res, ampak kam vodi pa ni ugodno za nikogar. Generacija naših staršev opravlja stvari po svoje in če pogledam kakšen svet nam puščajo mi je jasno, da nas čaka veliko dela. Pretekla generacija je ustvarjala svet v nasprotju z logičnimi univerzalnimi zakoni. Gradila je kapital namesto blaginje, pustila, da šolstvo vzgaja in ne izobražuje, nikoli ni zahtevala odgovornosti in je prepustila breme kolektivni skupnosti, pustila, da zdravstvo gasi bolezni, namesto preprečuje in še in še. Verjetno smo priča eni najbolj izgubljenih generacij oziroma vsaj upam da je temu tako. To je generacija, ki je od vseh generacij človeštva preživela največ časa na kavču pred ekranom, se pustila manipulirat in programirat, v sebe vnašala najbolj neprimerno hrano in se najbolj distancirala od povezanosti z naravo. Generacija, ki ni uspela zagotoviti niti pitne vode, ne zase, ne za prihodnost.

Kaj pa mi?

Smo generacija, ki bo nadomestila naše starše. Ali bomo nadaljevali zgodbo, ki so jo ustvarili naši starši oziroma za njih ali pa se bomo odločili naredit stvari po svoje. Odločitev je naša in upam, da se bomo odločili za spremembe, čeprav nas čaka ogromno dele. Prva težava je vsekakor skrb za naše starše, ki bodo zaradi stila življenja tudi ena najbolj bolnih generacij. Neprimerna hrana, podvrženost vsej sintetiki in nenehna izpostavljenost stresu bo vsekakor terjala svoj davek. Naša dolžnost je, da jim zagotovimo primerno preživeto starost. Šele od tod naprej se začne resno delo za našo generacijo. Vsekakor se bomo morali za dolgoročno preživetje začet ukvarjat s trajnostjo. Trajnostjo na vseh nivojih, kar pomeni da nam narava ne bo smela biti več tujec, ampak zaveznik. Ponovno učenje in postavljanje vezi z naravo, saj veste, obdelovanje zemlje, opazovanje in razmišljanje na dolgi rok. Si zagotovit pitno vodo, hrano, čist zrak, skratka imeti dostop do osnovnih človekovih potreb. Spet bo potrebno vzpostavit medsebojni stik, se povezat s sočlovekom in gradit osebne odnose na razumevanju in sprejemanju. Prihodnji generaciji zagotovit primerno izhodišče za razvoj, spremenit šolstvo, zdravstvo, socialno varstvo. Vsekakor dela nam ne bo zmanjkalo. Če se sedaj kdo sprašuje ali se nam izplača, pravzaprav druge možnosti nimamo.

Koliko možnosti imamo za uspeh, da ustvarimo zgoraj opisan svet ne vem, vsekakor pa tisti, ki berete te vrstice dokazujete, da se mu približujemo. Je sprememba sploh mogoča, če nihče nima volje brat do sem? Vsekakor je danes že uspeh, če je nekdo sposoben procesirat in vrednotit informacije. Pisana beseda to vsekakor potrebuje in v času sličic in klikov še toliko bolj, zato te dragi bralec pozivam, da podpreš mojo pisano besedo. Oceni mojo objavo, mi pusti komentar ali pa mi v nabiralnik pošlji opazko. Naredimo svet boljši in se pri tem podpirajmo.

Svet, ki smo si ga izmislili je obsojen na propad, tako je bilo že pri vseh znanih civilizacijah in vedno bo. Tudi ta sistem je obsojen na propad in ta se hitro približuje. Nadomestil ga bo nov sistem, drugačen svet, ki čaka da ga zgradimo. Zgradimo svet po svojih merilih. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar