četrtek, 18. februar 2016

VSAKO DELO ŠTEJE


Pred časom sem se udeležil podjetniškega dogodka na katerem so se podeljevala priznanja najuspešnejšim svežim podjetjem. C sklopu povezovalnega programa so se odvili nizi zgodb iz podjetniškega sveta med katerimi so se predstavili globalni predstavniki iz Slovenije, finančni vidiki poslovanja in aktualna start-up scena. Med start-upi sta fanta predstavljala zaključek zgodbe njihove ideje. Ustvarjali so platformo za pomoč pri učenju vožnje za katero so rešili večino problemov. V času razvoja so prejeli tudi nekaj deset tisoč visoko investicijo za nadaljevanje razvoja, ampak se je kljub temu ustavilo. Ustavilo se je v zadnji fazi razvoja , ko so ugotovili, da je tržišče premajhno za želeno rast. Enostavno trg, ki ga želiš ne obstaja. Odločili so se, da je nesmiselno porabljat sredstva za neperspektiven razvoj, zato so investicijo vrnili in ugasnili start-up. Vsekakor visok etičen vzor po katerem si lahko vzame zgled marsikatera entiteta iz bolj stabilnega sektorja. Fanta sta predstavila idejo, njihov problem, razlog prenehanja in pot naprej, kot skupina, kot posameznika ali kakorkoli drugače. Zelo zanimivo s kolikšno vnemo sta razlagala o razvoju ideje, reševanju problemov, prejemu investicije in v kakšno polje ne sigurnosti smo vstopili z vprašanjem kaj zdaj?

Trenutek zavedanja in občutek izgubljene priložnosti sta pričarala turobno vzdušje manjvrednosti. Trenutno delam v regularni službi je zvenelo kot poslovna skrivnost, čeprav smo kasneje izvedeli tudi naziv podjetja in ugotovili, da je eden od zgoraj omenjenih razvijalcev sedaj prodajalec športne opreme. Očitno je z distanco pristopal do sedanjega delovnega mesta. Prej si razvijal, bil del nečesa in verjel da spreminjaš svet. sedaj pa prodajaš športno opremo, nikakor ne zveni v skladu z uspešnim življenjem, ampak zakaj bi gledal iz te perspektive?

Sodili bodo, ampak sodijo nam v vsakem primeru in prodajalec športne opreme je samo še ena izmed sodb življenja. Spreminjanje sveta ni delo v start-upu, ampak ustvarjanje, razvoj, gonilna sila napredka na vsakem koraku. Kreiranje realnosti z razpoložljivimi sredstvi in če je regularna služba edino razpoložljivo sredstvo to ne sme zaustavit diha svobode. Gre za začasno  stanje, namenjeno bodisi rehabilitaciji po padcu ali pripravi na nov začetek. V neustavljivem duhu ni nobeno delo odveč za dosego cilja. Uspešnost je strogo pogojena z mentalno, fizično, čustveno in duhovno stabilnostjo posameznika, zato je popolnoma odveč izgubljat čas z nepomembnimi faktorji, kot kaj si mislijo drugi in kako to zgleda. Nihče ne vidi naše situacije bliže kot mi sami in zato je edina pomembna stvar prepoznavanje lastnih želja, definiranje ciljev in popolna predanost njihovemu uresničevanju.

V lastnem razvoju je ključna identifikacija situacije v kateri se nahajamo. Objektivno ocenjevanje okoliščin, ki smo jim priča in optimalno koriščenje sredstev dopušča manevrski prostor za razvoj, zato se je popolnoma brez pomensko lovit v pogledu drugih in ponižno pristopat do kakršnegakoli dela, vsako delo šteje, dokler obstaja prekleto dober razlog, da ga opravljate.

Delovno mesto ni in ne sme biti nad človekom, ampak mora obstajati, da se posameznik razvija in izpopolnjuje. Delo nas mora krepit in podpirat na poti do samoizpolnitve in s takšnim pristopom ni razloga za obsojanje sebe in drugih. To nam preprečuje razsodnost in z razsodnostjo se fokus usmeri v doseganje ciljev, zato jih izpolni ne glede na to kakšno delo boš opravljal na poti do uresničitve svojih želj. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar