četrtek, 31. maj 2018

VOLITVE 2018- ZA ZDRAVO DRUŽBO

Za nekoliko lažjo odoločitev, predvsem pa zato da nagovorim čim več državljanov do tega, da se volitev udeleži, sem se odločil, da povzamem politično dogajanje pred parlamentarnimi volitvami. Na svojem blogu bom namenil objavo vsaki politični opciji, ki je name naredila takšen ali drugačen vtis in to z enim samim razlogom, da vas nagovorim k temu, da se volitev udeležite.

Današnja izpostavitev kandidatne liste se mi zdi najbolj pomembna od vseh do sedaj opisanih. Kot sem napisal v uvodu, je ta objava namenjana predvsem nagovoru volilnih opravičencev do udeležbe na volitvah. 
Kaj so izgovori s katerimi se opravičuje, da se na volitve ne gre?
Vsi so isti.
Nič se ne da spremenit.
Meni se to ne da, politika me ne zanima.
Tako in tako vsi samo kradejo.
To so najpogostejši stavki, ki jih slišim o politiki in potem so dovolj tehten razlog, da se ne gre na volitve. Dovolj tehten razlog za več kot polovico državljanov.

Kako pa se lahko nekaj spremeni? Kako lahko gredo stvari na bolje?


Točno tako, kot se je tega lotila stranka Za zdravo družbo. Novonastala stranka, ki izhaja iz družbenega okolja, ne političnega. Ne govorim, da v tej stranki ni ljudi, ki niso delali v politiki že prej ali da ni politične motivacije, ampak o tem, da prvotno v njej nastopajo ljudje iz civilnih iniciativ, ki imajo drugačne poglede na družbo od obstoječih struktur in predstavljajo alternativo. Ne poznam toliko njihovega programa, niti koliko so njihove ideje realno izvedljive, ampak saj tega ne vemo niti pri katerikoli drugi stranki. Pri vsaki politični opciji gre za slepo zaupanje v predvolilne obljube, dokler se ne razblinijo v realnosti. Kaj pa potem? Ali je najbolje kar obupati in vse skupaj prepustiti naključnemu razpletu? 
Verjetno ne, ker je to najslabša možnost, ki jo lahko izberemo. Vdaja v usodo, ki ne pelje drugam kot v propad, zato izpostavljam stranko Za zdravo družbo. Stranla ki služi kot vzorčni primer vsem tistim, ki pravijo, da ni mogoče ničesar spremeniti. Je mogoče, ampak ne s sedenjem in opazovanjem ob strani.


Za zdravo družbo je stranka, ki se je formirala pred volitvami z ljudmi, ki so razočarani nad politično situacijo v Sloveniji in vidijo, da tako ne gre naprej. Ljudje, ki se zavedajo, da se s pasivnostjo in s tem da nekaj kar ignoriramo ne spremeni nič, zato so se organizirali v duhu, da nekaj spremenijo.
Prvo so se morali zbrati na kup podobno misleči, postavit komunikacijo med seboj in izluščit skupne točne iz katerih nastane program. Potem so morali sestavit program, ampak to še ni vse, je šele začetek.
Za nastop na volitvah je potrebno zbrati določeno število uverjenih podpisov volivcev za podporo kandidatni listi, kar zahteva aktivno organizacijo. Za zdravo družbo se je predstavila, nagovorila in pridobila podporo državljanov v vseh volilnih enotah, kar pomeni, da ima svoje predstavnike po celi Sloveniji.

Vem, sedaj čaka plaz kritik, da se vsuje. Če ne prvi s tem, da ta stranka niti ni resen igralec v letošnji tekmi, pa potem naslednji z rezultati. Če jim ne uspe priti v parlament, bo služila za primer tega, da tako in tako ni mogoče ničesar spremeniti in da se to vidi, ampak jaz pravim drugače.
Za zdravo družbo je pokazatelj, da se stvari da spreminjati, da se na njih da vplivati, kar dokazuje njihova organizacija in pot proti skupnemu cilju. Sedaj mi je na misel prišel dobro znan citat, ki pravi, da nikoli ne podcenjujte majhne skupine ljudi, ki se je namenila spremeniti svet, še vedno ga je in to je tudi moje izhodišče.
Svet spremeniš v tolikšni meri, kolikor se ga nameniš spremeniti in politika se začne spreminjati z udeležbo na volitvah.
Mogoče Za zdravo družbo res ne uspe priti v pralament, mogoče na volitvah res ne zmaga opcija, ki bi jo želeli, ampak pomembna je ideja. Ideja o tem kam bi se morale stvari odvijati, ideja o tem kako bi se morale odvijati in ideja lahko preživi samo če je dovolj močna, moč idejam na volitvah pa pripisujejo glasovi. Več kot ima ideja glasov bolj je močna in tudi če ne zmaga na volitvah lahko živi dalje. 
Zakaj? 
Ker je vse povezano in z dovolj močnim glasom jo bo povzela tudi zmagovalna opcija na volitvah, ker je enostavno ne more preslišati. O tem koliko žive so predlagane ideje in koliko jih bodo upoštevale vladajoče opcija pa bomo odločali na naslednjih volitvah.


Ni komentarjev:

Objavite komentar