torek, 15. maj 2018

ALI JE POLITIKA DOSEGLA DNO?


V predvolilnem času smo vajeni spotikanj, obtoževanj in samohvale v nagovarjanju volilcev, vsekakor pa ne burleske, ki se dogaja v karavani letošnjih predvolilnih aktivnosti, katere so prej v sramoto, kot v vrlino slovenske politike.
Sicer je res, da dosedanja soočenja v iskanju politične korektnosti niso ponudila soočenj v svojem pravem pomenu besede. Ne temljijo na  predstavitvi stališč in tehtanju argumentov različnih političnih opcij, ampak potekajo bolj v enostranski predstavitvi posamezne politične opcije in praznem ponavljanju izpetih lajnov, za kar so odgovorni mediji, ki tovrstna soočenja vodijo in to predvsem nacionalni. Upam da bo v prihodnje politična karavana zavila bolj v to smer, bolj v soočanje stališč in tehtanje argumentov, kot pa nadaljevala v suhoparnem izkoriščanju medijskega prostora, ki je določen vsaki opciji za izpolnjevanje politične korektnosti.
Čeprav mediji odigrajo svojo vlogo in nosijo del odgovornosti, pa tako nizka raven slovenske politike ni posledica medijskega prostora, ampak pri tem odigrajo ključno vlogo akterji sami, ki bolj spominjajo na peskovnik, kot parlament.

Za začetek začnimo tam, kjer se začne in konča večina slovenske politike, pri Janezu Janši. Ne vem komu je prišlo na misel, da se gre politično kampanijo s preimenovanjem v ime političnega nasprotnika. Mogoče se to zdi dobra ideja, ob pivo, zvečer v neki beznici, pa še to ne ob prvem, ker v resnici je to absolutno bedasta poteza in absurdno slaba zamisel. Tovrstno kampanijo se gre Levica v Grosupljem in ne vem točno kaj želijo z njo povedat, pa verjetno mi tudi ni potrebno, ker po moje ne vedo niti sami.
Seveda je lansiranje takšnega marketinga, ki sploh ni dosegel željenega učinka, sprovociralo desno stran v odgovor, ki je v svojem peskovniku takoj izoblikovala potičko v odgovor. Na Twitterju so se izoblikovali lažni profili levih predstavnikov od katerih še najbolj izstopa kaoLukaMesec. 
Vse skupaj spominja na igrišče v katerem si podajata žogo vratarja leve in desne strani, skratka skrajno neokusno za gledalca oz. ti. volilca, ampak s tem se absurd predvolilne tekme šele začne. 

Če kaj potem bi od naših zakonodajalcev pričakovali poznavanje le teh. Ne vem če se kdo spomni tistega otroka, ki si je namišljeval pravila igre. Verjetno se je v vsaki družbi pojavil kakšen, ampak da potem sam teh pravil ni upoštevall je pa redkeje. Verjetno si jih potem ni zmišljeval nikoli več, kaj šele vodil, ampak naši politike počnejo ravno to. Za igranje na političnem parketu so si določili pravilo spolnih kvot, kjer noben spol ne sme biti zastopan v manj kot 35% procentih in kaj naredijo?
Desni prijavijo kandidatne liste s premalo ženskimi predstavnicami, kot je to storila Združena Desnica in levi prijavijo kandidatne liste s premalo moškimi predstavniki, kot je to storila Združena levica skupaj s Sloga. Še lahko gre globje od neupoštevanja zakonskih pravil?


Seveda gre, vse tja do neupoštevanja zakonov skupaj z moralo. tako kot so to naredili Socialni demokrati in Andrej Čuš z zelenimi. Oboji so na kandidatni listi predlagali isto kandidatko. Ja, kandidatka, ki se ji verjetno tako mudi do korita, da je poskusila kar nadveh listah hkrati, čemu še najbolj potrjuje odziv kandidatke same. Ob ugotovitvi nepravilnosti je namreč pojasnila, da ni vedela kaj podpisuje. Edina res pomembna stvar politika je tisto kar podpiše in ona ne ve kaj podpisuje, ampak moralno sporne kandidature se s tem ne končajo. Na listah so se pojavili tudi kandidati, ki sploh ne živijo več.

Tako imamo volitve z Janezom Janšo, in Janezom Janšo, ki to ni, čeprav je. 
Levico in s Slogo povezano Združeno levico.
Tiste, ki v politiki ne želijo žensk in tiste, ki ne želijo moških,
pa kandidate, ki že sedaj ne vedo kaj podpisujejo in 
tudi tiste, ki jim ni treba več gledati tega cirkusa.

Tako je politika postala vse tisto kar naj ne bi, resničnosti šov, namesto gonilna sila v zagotavljanju stabilnosti in napredka. 

Ali je to dovolj tehten razlog, da ne gremo na volišče?

Ni komentarjev:

Objavite komentar