četrtek, 17. maj 2018

NEVOLIVCEM

Spet so v ospredju volitve in kampanije polne obljub, nagovorov in predvolilnih soočenj, predvsem pa absurdov o katerih sem pisal pisal prejšnjič.


Ob vsem se vprašam za koga?
Konec, koncev ali je res potrebno zasesti cel medijski prostor za tisto boro tretjino volilnih upravičencev, ki iz omare potegne nedeljsko obleko, se zmiga in gre na volišče, da odda svoj glas in uveljavi svojo voljo, pa tudi državljansko dolžnost.
Mar ni to tista tretjina, ki bi odšla na volišče v vsakem primeru, če bi se o tem govorilo ali ne?
Zadnjič sem poslušal Toplovod v katerm je Miha Šalehar izpostavil prav to temo. Zakaj se ne udeležimo volitev?
Ob poslušanju so me zanimali predvsem razlogi tistih, ki ne gredo na volišče, ampak od vseh slišanih nisem slišal niti enega tehtnega razloga zakaj se volitev ne bi udeležili.
Še najbolj izpostavljen razlog govornikov se mi zdi ta, da ni prave izbire in da nihče ne želi izbirati med večjim in manjšim drekom, ampak saj nihče nima drugačne izbire in je tudi ne more imeti, če na volitve ne gre, zato bom danes napisal nekaj razlogov zakaj se po mojem mnenju ne udeležimo volitev in zakaj bi se jih morali.

Prvi razlog je lenoba. Lenoba, ki ti v nedeljo ne pusti, da bi vzel tisti pildek, osebni dokument in se zmigal na volišče, kjer bi obkrožil opcijo po svoji volji, ali pa po volji svoje žene oz. moža in odvrgel tisti listek v glasovalno skrinjico, ter tako izrazil svojo voljo. Preveč leni, da bi izrazili svojo voljo, kar imenujemo apatija.
Apatija od vsakodnevnega delovnika, plačevanja položnic in prebijanja skozi mesec. Občutek nemoči in kakršnegakoli izkaza volje, kaj šele upora in takšni apatiji sta podvrženi dve tretjini prebivalcev Republike Slovenije. Ja, o naših usodah odloča manjšina in pranje odgovornosti, da pri tem nismo sodelovali, ker se volitev ne udeležimo, ne bo pomagalo. 
Vsi, ki se volitev ne udeležijo podpirajo zmagovalno opcijo in to pomeni vsako vlado do sedaj, pa naj bo to leva, desna, sredinska ali kakršnakoli že pač. Tako je to, s svojo neudelžbo dopustiš izid takšen kot je in zato podpiraš zmagovalno opcijo, sicer pa je v tvoji apatiji tako in tako vseeno.

Ob tem postanem prav jezen na sodržavljane, ki ne zmigajo svoje riti do volišča. Sam sem zagovornik udeležbe na volitvah in to iz preprostega razloga. Volitve so edina priložnost da državljani odločamo o svoji usodi, edina priložnost da pokličemo k odgovornosti, odgovornost podelimo in da odgovornost izkažemo, do države, do otrok in do prihodnjih generacij. To je dovolj dober razlog, da se volitev udeležiš. Ne moreš pričakovati, da bo nekdo dobro vodil državo, če nimaš toliko volje, da bi tega izvolil. Naša država nima slabega vodstva zaradi tistih, ki na volitve gredo, ampak zaradi tistih, ki na njih ne gredo.


Sam se pravzaprav odkar imam volilno pravico redno udeležim volitev. Kot osemnajstletnik, pa tudi še par let kasneje, sem seveda bil zvest svojemu uporništvu in temu primerna je bila tudi moja udeležba na volitvah. Redno sem oddajal neveljavno glasovnico v znak protesta proti vsemu obstoječemu in vsemu kar iz obstoječega lahko nastane. Mogoče se zdi takšno početje bedasto. To, da nekdo gre na volitve z razlogom da na nič ne vpliva in s tem da njegov glas nima nobene teže, ampak iz vsega sem se naučil lekcijo, smisel volitev. Na prvem mestu sem izkazal sem svojo odgovornost do družbe, da sem prispeval svoje mnenje, ampak bolj pomembno kot to je, da sem s svojim nestrinjanjem s trenutno ponudbo odprl priložnost, da nastanejo nove opcije. Vsekakor nisem edini v državi s takšnim menjem in vsi, ki ga izrazijo na ta način, oddajo signal novim, boljšim opcijam, da je volja po spremembi.

Vsakič poslušamo o nastajanju novih strank in pojavljanju novih obrazov v politiki, ki so sprejeti vedno bolj z neoodobravanjem, ampak dajmo pogledat iz druge strani. Kaj če so ti novi obrazi evolucija v politiki. S tem ne mislim zmagovalnih novincev zadnjih nekaj mandatov, ampak vsa gibanja in združenja, ki se pojavijo na volitvah in za katere nismo nikoli slišali. Za vsakim takih gibanj je volja po spremembi, ki čaka na odziv. 


Letos na parlamentarnih volitvah nastopa preko dvajset različnih kandidatnih list in težko si predstavljam, da volilni upravičenec ne najde niti ene skupne točke s katero od naštetih, zato pojdite podpret svojo, ker to je tisti signal, ki ga politika potrebuje. Vsak dan vas bombandirajo z marketinškim materialom, ampak neudeležba na volitvah ostaja prazna linija, telefonski klic v prazno, brez odgovora. Smisel volitev je, da usmerjamo politiko in z glasovanjem to počnemo. Usmerjamo politiko, tako obstoječo, kot nastajajočo, ker ji damo svoj glas in sporočimo svojo voljo. Volitve so povratna zanka, povratna informacija, ki je nujno potrebna za obstanek vsakega sistema.

Ni komentarjev:

Objavite komentar