ponedeljek, 9. januar 2017

ZAKAJ OSTANEM NEUSPEŠEN?

Zadnjič sem se malo razgovoril o novoletnih zaobljubah, pa bom tokrat kar nadaljeval v smeri doseganja ciljev. Če je še januarja vse lepo in prav, zakaj kljub temu ne dosežem ciljev?

No načeloma je vse enostavno in lahko prvih nekaj dni, ko postavimo nov cilj. Naj za primer vzamem fitnes, kateri imajo največ letnih naročnin prodanih prav januarja, no decembra so prazni. Torej z začetkom vadbe, da izgubimo nekaj kilogramov ali pa pač da fantje povečamo obseg prsi, se začne naše doseganje cilja. Sprva teče gladko, kot po maslu, saj se držimo urnika in ostajamo načelni dokler se ne zadovoljimo s prvimi nekaj grami, ki smo jih izgubili, ko stopimo na tehtnico ali pa nas zadovoljijo milimetri okoli mišice. Kakor hitro so vidni prvi rezultati, že smo pripravljeni na prve kompromise.

Danes se mi ne da, pa grem naslednjič.
Tokrat res ne utegnem.
Ah, pa saj sem prejšnjič, pa teden nazaj...

Pravzaprav za to nismo povsem krivi sami, ampak nam zagodejo možgani. Temna stran, na tisti po kateri se sprehaja hudiček, si obožuje zapomnit vse pregrehe. Ni ga čez zadovoljivi izkušnjo po liniji najmanjšega odpora in zato se tako težko odvadimo starih navad. Problem je predvsem v tem, da vzame nekaj časa, da se dobra navada implementira v življenje in zato ljudje postanemo frustrirani v vmesenem času, ker nismo zadovoljni z rezultati oz. niso takšni kot jih pričakujemo, zato nehamo.

Za vztrajanje potrebujemo nenehno vzpodbudo, ki nas opogumlja na poti naprej. Kreiranje nove navade je kot treniranje kužka. Za uspeh je potrebno lagati možganom in jih prepričati v to, da je obisk telovadnice nenehna nagrada, tako možgani ne obupajo nad nami.

V pomoč pri doseganju cilja nam lahko služi to, da celotno pot razdrobimo na manjše cilje za katere  ustvarimo točkovno lestvico. Naj ima lestvica popolno skalo od najmanjših nagrad pa do velikih zadetkov, ki jih osvojimo po določenem scenariju. Recimo z dosego manjših ciljev osvojimo čas zase s sprostitveno masažo in wellnessom, veliki cilji ali pa še boljše veriga njih, pa prinese prost vikend v gorah, na morju ali kjerkoli si že želimo. S tem praktično nenehno vidimo rezultate, saj gre pri vsem skupaj za občutek zadovoljstva.

Naslednji pripomoček so socialna omrežja s katerimi smo povezani z drugimi in lahko tako vsaj enkrat dobesedno naredijo nekaj dobrega. Iskreno povedano, večina nas naredi več, če nas nekdo opazuje, če smo na nek način nadzorovani. Z ustvarjanjem in deljenjem vsebine na socialnih omrežjih dobimo občutek, da nas nekdo opazuje in kdaj tečemo hitreje? Sami v gozdu ali v gneči čez mesto?


Na koncu gre za igro, cel proces je igranje s sabo in če stvari katere bi naj počeli za zdravje in boljše počutje niso zabavne, jih naredijo zabavne igre. Preobračanje napredka v igro je razlog za vztrajanje, ker ali so stvari, ki jih počnemo zabavne ali pa jih bomo nehali početi.

Za konec bom izpostavil še en pomemben aspekt pri osvajanju ciljev in novih navad. Ko jih osvojimo ostaja nevarnost, da jih ponovno zavržemo in pristanemo na enakem kot prej, zato je pomembno, da se o stvareh izobrazimo. Pomembno je, da točno razumemo zakaj nam neka stvar koristi in globje kot je naše razumevanje, bolj bomo stvari predani, ker konec koncev nam lahko zmanjka besed o tem, da je nekaj pomembno, ampak potrebno je najti razlog zakaj točno bo to koristilo nam in od tod naprej se začne motivacija.

Ni komentarjev:

Objavite komentar