petek, 6. januar 2017

KAKO NAREDITI POPOLNO LETO?

Kmalu se bo spet odvijalo vse v starem redu in novoletne zaobljube bodo spet pozabljene. Se mi zdi, da že novoletne zaobljube sploh niso več v modi, ker je že toliko krat šlo vse k vragu, da še tistih enkrat na leto nima več smisla. No, bojim se da ravno zaradi tega ni napredka in ga tudi ne bo, ker, kot je rekel Einstein, delati isto stvar znova in znova, ter pričakovati drugačen rezultat je popoln nesmisel, kar drži kot pribito. Kakorkoli naj bo to leto drugačno, da bo res, pa beri dalje.
Prva stvar, ki jo je potrebno vedeti, da bo karkoli drugače, je kaj sploh hočeš? Smešno ne, ampak opažam, da v resnici večina ljudi sploh ne ve kaj hoče.
Kaj hočeš?
Tišina, razen ultimativnega odgovora, ki je seveda denar. A res? Denar. Ko se pogovarjaš naprej, vidiš, da večina sploh ne potrebuje denarja, ampak čas zase, veselje, uživanje, mogoče ljubezen, vsekakor pa ne denarja in večina ga res ne potrebuje, vsi si ga hočejo, nihče pa pravzaprav ne ve kaj sploh želi, zato je prvo treba vedeti kaj sploh želimo. Najlažje to ugotovimo tako da si predstavljamo popoln dan, ga opišemo in vidimo kaj sploh iščemo. S tem smo praktično naredili vse, ker ko ugotovimo kakšen je naš popoln dan, je vse kar ostane, narediti takšnih dni v letu čim več. 365, če smo natančni.

Da ne pustim vsega skupaj v polni neotipljivosti, naj opišem postopek s katerim bo leto vsekakor popolno v uspešnem smislu. Kot sem napisal zgoraj je prvo pomembno vedeti kaj želimo in potem videti kako to dosegamo, zato je meni osebno ena ključnih dejavnosti vrednotenje. Z željami definiramo cilje, cilji potrebujejo čas in potem ko ta preteče je potrebno preveriti kje se nahajamo glede na zastavljene cilji. S takšnim pristopom dosežemo dvoje. Prva je motivacija, ki izhaja iz časovne omejenosti in nas tišči naprej, drugo pa je umirjenost. Ja res je, umirjenost, ki jo jaz najdem v tem, da odložim cilj, da mu določim trajanje in potem me ne preganja na vsakem koraku končna destinacija, ampak se lahko v miru posvetim posameznim korakom, da ga dosežem.
Vrednotenje se mi zdi izredno pomembna veščina, katero priporočam v vsakem življenju. Enostavno gre za to, da se na neko obdobje pogovoriš s sabo o tem kakšne imaš želje, kako si uspešen pri uresničevanju teh želj in konec koncev ustvariš pregled nad tem kaj ti je uspelo, kakšne so bile tvoje aktivnosti in kakšne bodo v prihodnosti. Sodobni svet nam nenehno ponuja vprašanja in mi nenehno iščemo odgovore, vse bolj že same takšne, ki nimajo smisla, zato je pomembno, da sami poiščemo vprašanja zase, najdemo odgovore in ovrednotimo sebe. Življenje, ki ga živimo ni odvisno od nikogar drugega, kot od nas samih, zato mu prepustimo edino stvar, ki jo posedujemo in nanjo vplivamo- sebe, pa bo leto popolno.

Ni komentarjev:

Objavite komentar