torek, 25. oktober 2016

O IZGRADNJI SKUPNOSTI Z NEKIM AMERIČANOM

Takoj sem pomislil, še en jenki, ki bo solil pamet s svojo prenapihnjeno ameriško filozofijo, pa sem le pustil da me zavede prvi vtis. Žogica s prvim vtisom ni samo na moji strani, ampak o tem spregovorim kdaj drugič, sedaj pa k bistvu.
Scott Gerber je med drugim kolumnist in avtor uspešnice Never Get a »Real« Job, drugače pa začetnik in ustanovitelj elitne organizacije mladih podjetnikov in pravi naslov, da se od njega naučim nekaj o gradnji skupnosti in povezav.
V Sloveniji je vse preveč živ stereotip o vezah in poznanstvih, kjer velja splošno prepričanje, da je vse vsakomur bilo servirano na podlagi kdo koga pozna. Ne rečem, res obstajajo takšne hišne razprodaje pri nas, ampak sam sem strogo na strani kompetenc. Prepričan sem, da se nobeno delovno mesto ne mora opravljati brez ključnih referenc, ki jih zahteva delovno okolje ali pa se vsaj ne bo dolgo. Tukaj pa so stvari že bolj jasne in na drugi strani nam nobeno znanje ne koristi prav dosti, če zanj ne vedo ostali, zato mreženje, kot pika na i, da naše znanje najde pot do ljudi in ostane izkoriščeno do vseh potencialov.


Pravi »connector« je oseba z veliko kontakti, ki bo vedno našla relevantno povezavo med dvema posameznikoma. Čeprav ima povezovalec zgrajeno in dodelano skupnost, pa temelji na enem ključnem dejavniku, ki si ga je vredno zapomniti na samem začetku in po katerem se ravnam sam. Ne govori o tem kako bom nekaj pridobil ali iz vsega iztržil čim več, ampak je precej bolj preprosto.
Kako lahko pomagam?
Res je, čisto enostavna pomoč drugim in svet bo takoj lepši. Vse se začne z našim najožjim krogom, tistim, ki nam je najbližje. Družina, prijatelji, tisti na katere se lahko zanesemo kadarkoli. Mogoče se sliši klišejsko z družino in prijatelji. Kakopak, seveda se lahko zanesem na njih, pa naj zadevo nekoliko preoblikujem.
Koliko med njimi bi zaupali stanovanje, denarnico? Komu številko bančne kartice? Kdo vam bi posodil denar, brez da vpraša zakaj ga potrebujete?
Stvar je postala nekoliko težja, mar ne?
No tukaj lahko podelim en hiter nasvet. Sposodite si denar takrat ko ga ne potrebujete. Vsoto pustite ob strani in jo vrnite ob dogovorjenem datumu. Pospremite vračilo z manjšo pozornostjo in verjemite, postali boste zanesljivi in vredni zaupanja, pa še v trdih časih ne bo potrebno polagati računov.
Naslednji krog predstavljajo kontakti iz stroke, kompetentne osebe s katerimi imamo vzpostavljen komunikacijski stik lahko se zaneseš name- lahko se zanesem nate. V tem krogu je točno znano kaj kdo počne in katere teme so kompatibilne. Skozi ta krog posredujemo in prejemamo potrebno informacijo in iščemo sodelovanje bolj v profesionalnem smislu.
Širši krog predstavljajo znanci s katerimi smo se srečali, mogoče izmenjali vizitko, še najlažje pa jih opišem s pomočjo kontaktov iz socialnih omrežji. Nekako lahko sklepamo in najdemo kaj počnejo, s čim se ukvarjajo, ampak potrebujemo nekaj volje in usklajevanja, da postanejo ti kontakti konkretni. Vsekakor s tem ne mislim, da so takšni kontakti neuporabni, prej nasprotno, želim poudariti, da je smiselno svoj krog kontaktov negovat in širit, tako da irelevantni postanejo relevantni in relevantni naš ožji krog.
S tem sem zaobjel segmentacijo izgradnje skupnosti, da dokončno pometem s pomisleki o vezah in poznanstvih, pa naj zaključim sestavek z mislijo: Pomagaj drugim in pomagal boš sebi!

Ni komentarjev:

Objavite komentar