ponedeljek, 6. marec 2017

ELON MUSK

Danes najbolj prepoznavna podjetniška ikona je zagotovo Elon Musk. Ne mine teden, da se ne bi šušljalo o njem in konec koncev tudi opravičeno, saj ga spremlja zanimiv in konkreten portfolio.

Soustanovitev bančne storitve PayPal je z uporabnostjo in novimi smernicami v finančnem poslovanju Elonu Musku prinesla uspeh s katerim bi se večina zadovoljila in v brezskrbju uživala preostanek življena, ampak Elon se je podal na pot uspeha še enkrat. Ponovno se je odločil boriti, tvegati in poizkušati, zato ga danes poznamo kot ustanovitelja SpaceX, Tesla in SolarCity. Vsa podjetja so usmerjena v prihodnost in podajajo rešitve, ki bi jih lahko označili za tiste pred svojim časom. zato sem se danes tudi odločil spregovoriti nekaj besed o Elonu Musku, ker delim precej podoben pogled na prihodnost.

Svoj pogled na delo v prihodnosti sem že opisal tukaj, danes pa se bom bolj posvetil aspektu, ki nas bo tja pripeljal in to sta zagotovo digitalizacija in robotizacija. Vedno več sistemov se avtomatizira in v prihodnosti se bo v svetu tovrstni trend še stopnjeval. Danes živimo v dobi četrte industrializacije, ki temelji na digitaliziranju in vpeljevanju pametnih sistemov v industriji. Prave robotizacije po mojem mnenju še sploh ne poznamo, ker še ni doživela tistega pravega razcveta, ampak ga zagotovo bo. Sedaj pa se lahko postavimo v dve skrajnosti, ali robotizacijo podpremo ali se ji zoperstavimo.

Futuristi se nagibamo k podpiranju robotizacije, ker je bolj učinkovita in smiselna. Predvsem za takšne, kot Elon Musk, ki ima idejo naseliti Mars, je robotika več kot smiselna. Iz tega gledišča se je potrebno postaviti v oči podjetnika in predvsem realne slike. V kolikor se odločimo naseliti Mars to pomeni, da bomo morali iz resursov enega planeta ustvariti vse potrebno za dva. Verjetno je logično, vsekakor pa priročno, da poiščemo pomoč v robotiki s tem pa pride do izraza moj argument, ki pravi, da je bolj smiselno prepustiti periodične in monotone operacije robotom, ljudje pa lahko posvetimo čas in energijo ključnim in miselnim procesom, da peljemo človeštvo v vzdržno in trajnostno civilizacijo.


Seveda robotizacijo spremljajo določene problematike, kot recimo izkoriščanje v vojaške namene, ki je popolnoma nesmiselno. V tem okvirju striktno zagovarjam regulativo, da se v ta namen robotika ne razvija, ampak bolj pereč problem je izguba delovnih mest zaradi robotizacije. Bolj pereč problem predvsem zato, ker če nam robotizacija predstavlja rešitev in ne problema, potem se tudi ne bo razvijala v nam ogrožajoče se sfere, kot zgoraj omenjena vojaška robotika. Kot se razodeva v sodobnem svetu, pa je robotizacija realna grožnja delovnim mestom, ampak za to ni kriva robotizacija sama, temveč politika, ki je v zadnjih desetletjih striktno nazadovala. 


Večina problemov, ki danes pestijo svet je plod nedelujoče politike. Tako nesoglasja vodilnih igralcev, vojna žarišča, lakote, finančno neravnovesje in nenazadnje problematika delovnih mest je plod nedelujoče politike in ni naključje, da se za rešitev in nastavke novega političnega sistema ponuja denarna nagrada v višini pet milijonov dolarjev. Pri vsem skupaj gre zato, da problemov, ki jih je ustvarila politika v zadnjem obdobju, ne more rešiti nihče drug, kot politika in tudi problematiko delovnih mest zaradi robotizacije mora rešiti politika, ki bo v prihodnjem obdobju odigrala ključno vlogo pri razvoju človeštva. Ena izmed predlaganih rešitev za prihodnost je uvedba UTD, katerega zagovornik je tudi Elon Musk in ga predstavim prihodnjič.

Ni komentarjev:

Objavite komentar