sreda, 22. februar 2017

DONALD TRUMP IN #FAKENEWS

Še vedno si nisem prišel na jasno kaj se dogaja s Trumpom, ali je res popolen polom, kot se ustvarja mnenje ali pa je popolno nasprotje tega in že se ponovno najde tema, ki ga omenja na mojem blogu. Sicer to ni preveč presenetljivo, ker so politične novice ob gospodarstvu edina tema, ki jo občasno pregledam in Trump je trenutno vroča roba. Kamorkoli že obrnemo, menim da bi se morali s politiko ukvarjati več v našem vsakdanu, pa nimam v mislih navijanja že na meji norosti za naše in vi za vaše, ampak konkretne diskusije o tem kaj se od politike pričakuje in kam želimo z njo pripeljati družbo, ker je politika, žal, velik del tistega v kakšnem svetu bomo živeli jutri. 

Donald Trump pravi, da v čudovitem, vsaj za američane in da njegova administracija deluje popolno, medtem pa vsi mainstream mediji kontrirajo njegovim izjavam o uspešnem delovanju administracije. Kaj je res?
Kakorkoli obrnemo se posameznik znajde v dilemi komu verjeti, ker je vpet med dve entiteti, ki si nikakor ne bi smeli nasprotovati. Na eni strani je izvoljen predstavnik ljudstva, ki mu to daje kredibilnost, zaupanje in se večina nikakor ne mora strinjati, da laže, na drugi strani pa stojijo mediji, ki iz vidika družbenega delovanja služijo za informiranje javnosti in nikakor ne bi smeli izkrivljati resnice, ker služijo predvsem kot posrednik. Verjetno je iz zgornjega zapisa razvidno s kako delikatno situacijo se danes bode pravzaprav globalna družba medtem ko govorimo o situaciji v eni najmočnejših držav na svetu. V svojem prav očitno nobena stran ne popušča in kot vidimo mediji koristijo vse kanale za antipropagando predsednika, medtem ko se je predsednik zatekel k precej radikalnim vzvodom v obliki zborovanj, ki jih organizira za predstavitev svojih stališč prebivalcem. Sedaj se zapis že sliši bolj kot oris priprave državljanske vojne kakšne dežele tretjega sveta in ne dogajanje v eni izmed velesil sveta, kot so ZDA. 

Kakorkoli, danes bi se rad posvetil terminu, ki se ga posložuje Donald Trump v boju z mediji in sicer #fakenews s katerim označuje novice pravzaprav vseh velikih medijskih hiš. Ne mislim se poglabljati v vsebino novic ene ali druge stvari, ker kot sem napisal, posameznik ne more presoditi katera stran ima prav in katera laže, kar je verjetno najbolj nevarno od vsega, kar se trenutno dogaja okoli nas. Potrebno je videti širšo sliko in si ustvariti svoje mnenje, kar pa bo trajalo nekaj časa in bo potrebno enostavno počakati na več informacij. Bolj smiselno se mi zdi praktično prikazati kaj res pomeni #fakenews, ki je prišel najbolj do izraza v enem zadnjih Trumpovih govorov v katerem je predsednik nagovoril množico s Švedsko in nepojemljivim dogajanjem večer prej v tej državi.
Švedska ambasada ni imela nobenih informacij o kakršnikoli posebnosti v državi, zato je zahtevala pojasnila od ameriškega predsednika in zgodila so se socialna omrežja. Nasprotujoči si strani sta se znašli v pat poziciji in množica je dobila krila. Dejansko vse kar se je dogajalo v tem času so realno gledano #fakenews. Posamezniki, ki so zasipavali socialna omrežja z raznimi vsebinamo o tem kaj se je po Trumpovo zgodilo na Švedskem je odraz nezrelosti človeka in polnjenje medijskega prostora z informacijskim balastom. Prejšnjo noč je na Švedskem tako zaznamovala v največji meri Ikejina omara, prevrnjen stol in podobne bedarije, ki z realnim stanjem nimajo nobene povezave. #fakenews, ki pačijo realno sliko.


Sedaj bi lahko nadaljeval z razpletom zgodbe, ampak bom naredil en preskok, ker se mi zdi, da je Švedska zgodba odločila zmagovalca v tej vojni in to bo po mojem mnenju Donald Trump. Tisti, ki je spremljal moje objave že od ameriških volitev naprej bi me lahko označil, da sem že precej pro-Trump, pa nisem, ne še, mogoče pa tudi nikoli ne bom, ampak treba je priznati, da ta človek zna igrati igro, pa naj razložim zakaj sem si ustvaril takšno mnenje.

Tudi sam sem pobrskal za novicam, le kaj bi naj imel v mislih Donald Trump s svojo izjavo in edina relavantna informacija v balastu omar, stolov in politega piva je bila kako je z enim stavkom postavil svetu pred oči 77% posiljenih žensk na Švedskem iz strani 2% muslimanskih priseljencev. 

Ste se vprašali, če ta podatek drži? 

Tudi jaz se nisem, niti sedaj ne vem če je resničen, ampak kaj se je zgodilo. V vsej poplavi bedarij, ki jih delimo iz dolgega časa in ker želimo izpasti duhoviti je ostala ta informacija edina takšna, ki smo ji pripravljeni zaupat. Mar ni s tem Donald Trump dosegel svojega namena? Seveda ga je, ker njegova uradna izjava v zvezi s Švedsko se nanaša ravno na migrantsko problematiko. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar