četrtek, 8. december 2016

KDO JE VOLK?


Zadnjič sem bral članek o borzi in takoj sem se spomnil na divji film Volk iz Wall streeta z Leonardom di Capriom v glavni vlogi. Noro dober film, ki nedvomno spada med izbor tistih, ki bi si ga moral ogledat vsak podjetnik. 


Človeška življenja od nekdaj spremljajo prispodobe iz narave. Poimenovanja po lastnostih rastlin ali živali, ki jih uporabljamo za opisovali določene lastnosti, pa naj gre to za poimenovanje krajev, poglavarjev, opravljive ali napihljive nadimke ali pa človeške aktivnosti. Vedno smo uporabljali prispodobe iz žive in nežive narave in pri tem podjetništvo ni nobena izjema, tudi tako imaginarna dejavnost, kot je borza, ne.

Borza se ponaša z bikom. Mogočnim bitjem, ki bolj kot prha in piha, bolj kot je v nizkem stavu bolj je zaželjen. S spuščeno glavo in prhajočimi nosnicami bik naznanja, da bo slej ali prej sunil z rogovi navzgor. Nižje kot se bik skloni, višje bo sunil in s tem ponesel trg v višave, da se nam zavrti od vrednosti delnic. 
Nasproti biku stoji medved. Razjarjen in renčoč, ki vso svojo jezo sprosti v zamah šape s katerim zruši vse, kar mu stoji na poti in s tem prisloni trg k tlom. 
Bik in medved sta nenehno prisotna na trgu. Zvesta sovražnika, pri čemer bik sili v višave vse dokler medved spi. Ko se prebudi in s šapo spodnese biku tla pod nogami, da se ta zvrne in iz višav zgrmi na trda tla, pa medved pritiska k tlom vse tako dolgo, dokler teliček spet ne odraste v bika in odnese medveda s trga.

Nekje med njima živijo vsi tisti, ki ne bi ne levo in ne desno, ne bi ne naprej ne nazaj. Bi neko zmerno pot, da bi bilo vse tako kot je medtem ko stagnirajo na mestu. Rečemo jim gledalci.
Takoj za njimi pridejo vsi tisti, ki bi naenkrat vse.  Takšni, ki želijo na hitro obogateti in se izgubljajo v iluzijah vil, jaht in prstižnih avtomobilih. Od časa do časa jim celo uspe nekam prilesti, ampak na koncu ostanejo brez vsega, ker se obnašajo kot nenasitni prašiči, ki sami letijo v mesnico.

V simboliki podjetništva igra pomembno vlogo lev, kralj živali. Tisti, ki obvladuje vse…vse…medtem ko leži v svoji senci in nadzoruje okolico. Mogoče res, ampak le toliko časa dokler hijene ne zavohajo njegovega povezovanja z vsem in vsakim. Če jim ga s posmehovanjem in provokacijami uspe zbezljat na prosto je njegove nadvlade konec in v podjetništvu je težko ostajat v senci, zato je uspešnih podjetnikov tako malo.


In kdo je volk?


Volk je tisti, ki zna hoditi sam, ampak riše pot krdelu. Nekdo, ki vodi s spoštovanjem, a ko je potrebno, zavlada z ostrino zob. 
Življenje volka temelji na sodelovanju in odgovornosti do drugih, kjer vsak sprejema svojo vlogo. Volk je vodja, ki ga ni strah deliti svoje vloge ali jo prepustiti drugemu, ker je polno skoncentriran na skupni cilj, zato je v svoji skupini sočuten in potrpežljiv. 
To naredi volkove ene najuspešnejših lovcev v divjini in to naredi volčje duše uspešne na trgu. Ne zato ker živimo da lovimo, ampak ker vedno postavljamo dobro skupnosti pred vse ostalo. Takšni smo volkovi!

Pridruži se krdelu in se vpiši na e-mail listo #neustavljiv


Ni komentarjev:

Objavite komentar