ponedeljek, 25. januar 2016

IN LETO SE JE ZAČELO…

Letos, pravzaprav že lani proti koncu leta, sem ogromno poslušal o novoletnih zaobljubah. Ne da bi me tema posebaj zanimala, ampak očitno je bilo potrebno zapolniti pomankanje vsebin v medijskem prostoru in tako smo šli skozi novoletne zaobljube, kako jih sestavit, kam zapisat in seveda kakšne so zaobljube slavnih.
Sam izkoristim konec leta za vrednotenje doseženega in kreiranje novih ciljev. 
Posvetim se preteklemu obdobju, se ozrem nazaj in pogledam svoje takratne želje. Primerjam želje z danim trenutkom in ocenim svoje zadovoljstvo z doseženim. Če se pojavi občutek, da nekaj manjka ali ni vredu, potem želim ugotoviti kaj to je in tako zastavim cilj za prihodnost. Iskreno se pogovorim z najtežjim sogovornikom,  s samim seboj, da izvem kaj je tisto kar res želim, določim cilj, ga razbijem na etape in s tem začnem iskati poti, da ga uresničim.
V leto 2016 vstopam s posebnimi občutki, ki mi dajejo zagon. Vse se mi zdi dosegljivo in uresničljivo in ker želim svoje poglede delit z vso okolico sem se odločil, da ustvarim blog. 
Hitro po prestopu v novo leto so zaobljube v medijih postale nepomembne. 
Kaj pa so postale za  nas? 
Večinoma neuresničena utopija iz katere nadaljujemo tako da praktično ne spremenimo ničesar in nadaljujemo po ustaljenih tirnicah starih navadah, le da tokrat pač kadimo, kot nekadilec,
pazimo na prehrano, ampak se samo tokrat pregrešimo in seveda vedno jutri začnemo zares, 
medtem pa nas na naše slabosti, na naš neuspeh, nenehno opominja izrečena ali zapisana zaobljuba, ki je ne uspemo izpolnit. Potrditev se začne izmikati in s tem raste nezadovoljstvo, ki ni posledica nekaj zapisanih besed, ampak pomanjkanja motivacije.

Motivacija nikoli ne bo popisan list papirja, ker prihaja iz naše notranjosti. Predstavlja neukrotljivo strast, ki raste na poti do uresničitve in nas vodi do lastnega zadovoljstva.
Motivacija ni zaobljuba, ampak želja, ki odloča o doseganju ali nedoseganju cilja.

Vse v naših življenjih je pogojeno z motivacijo, ki jo določajo želje. Bolj globoko kot si nekaj želimo, višja je motivacija, da to dosežemo in vse vsakdanje aktivnosti izhajajo iz teh želj. Če se je na našem spisku novoletnih zaobljub znašla ena ura telesne vadbe dnevno, sedaj pa se znajdemo ob večernem ždenju pred televizorjem, je to posledica tega, da raje opazujemo, kot pa smo aktivni. Je posledica tega, da smo bolj motivirani za ždenje pred televizorjem, kot za teleso aktivnost. Posledica je seveda nezadovoljstvo, ki se izraža skozi obnašanje v življenju. Tegobe prenesemo na vse mogoče dejavnike in razloge za naše slabo počutje lahko pripišemo celotni okolici, ampak kljub temu tegobe ostanejo tegobe, ki čakajo da jih rešimo.
Vsak je svoje sreče kovač pravi star pregovor in zato je potrebno stopit iz svojih okvirjev, sprejeti odgovornost do sebe, do svojega življenja, ter narediti spremembo.  
Sprememba je lahko posledica samo dovolj globoke želje po spremembi, zato si razjasni kaj si zares želiš, razjasni si vsak dan, znova in znova, ker ko to veš, bo ostalo opravila motivacija.

Ni komentarjev:

Objavite komentar