petek, 26. oktober 2018

KAJ JE PODCAST?

Že nekaj časa sem se igral z idejo, da svoje vsebine prenesem tudi na Podcast, ampak pri ustvarjanju vedno znova naletim na presenetljiva dejstva. Pri podcastu me nedvomno preseneča to, da ugotavljam, koliko ljudi sploh ne ve za kaj gre. Še najbolj presenetljivo, da o tem ne vedo mlajše generacije, ker za starejše mi je razumljivo, pa čeprav danes babice in dedki dnevno uporabljajo Facebook, Twitter, Instagram ali pa kar vse hkrati.

"Preberite še >>>Kako poslušati podcast?"


Podcast je digitalna oblika zvočnega posnetka, ki je na voljo za prenos na računalnik ali mobilno napravo preko spleta. Pravzaprav gre za skovanko, ki predstavlja:

pod - del besede, ki se nanaša na iPod in predstavlja predvsem, da je vsebina prenosna, tako da jo lahko poslušamo kjerkoli;

broadcast - del besede, ki se navezuje na prenos medija, pošiljanje podatkov od oddajnika do več prejemnikov.

foto: matv.org

O slovenskem izrazu ne bi izgubljal časa, ker že tako in tako nenehno nergam nad pomanjkanjem ustreznih slovenskih izrazov, sploh sodobnih, še tiste izraze, ki so ustrezni in originalni, pa jih ne uporabljamo. 
Tako je, ko se tisti, ki bi se s slovnico naj ukvarjali, raje posvečajo političnim diskurzom, zato naj le omenim, da podcast poznamo pod izrazom pododdaja, pa čeprav nam to ne bo koristilo nikjer.

Delno sem to, kaj podcast predstavlja, že opisal zgoraj, ampak vsekakor ne dovolj za razumevanje celotne kulture, ki se je iz tega razvila. Podcast najlažje opišemo kot sodoben radio, kjer so nam posnetki na voljo kjerkoli in praktično kadarkoli. Lahko gre za prave radijske oddaje, ki se naložijo na splet in so tako na voljo za poslušanje tudi, ko je njihov čas na radiu že minil. S tem se približamo glavni funkcionalni uporabi podcasta, saj je vsebina na voljo uporabniku takrat, ko jo sam želi poslušati in ima za to čas, ne pa takrat, ko je oddaja na urniku nekega širšega medijskega programa. 

S podcastom se je medijski prostor tudi liberaliziral, saj je ustvarjanje vsebine na voljo praktično vsakomur in tako so danes skozi podcast na voljo poglobljene vsebine od politike, posla, pa do pogovorov o potovanjih in jogi. Praktično brez omejitev in glede na naše interese so nam na voljo vsebine, ki nas zanimajo in takrat, ko nas zanimajo.

https://soundcloud.com/dejan-prednik

Podcast lahko najdemo tudi v video obliki, ampak sam ga dojemam v smislu zvoka. Naj povem, zakaj se mi podcast zdi domena zvoka in zakaj ga ustvarjam tudi sam.

Danes smo precej vezani na spetne video vsebine, ki jih v največji meri predstavlja YouTube. Sam nisem nobena izjema in seveda spremljam kar nekaj ustvarjalcev, ampak pri tem sem opazil zanimivo ugotovitev. Večina vsebin, ki jih spremljam ne bi potrebovale slike. Sicer je res, da ne gledam smešnih mačk, ampak za uporabne vsebine, ki jih spremljam, se mi zdi zvočni zapis neprimerno boljši, ker uporabnika razbremeni ekrana in lahko ob spremljanju vsebine počne še druge stvari. Zvočna vsebina je tako primerna za poslušanje v avtu, med rekreacijo, na poti v šolo ali službo itd. 

foto: medium.com


Ne vem, ali je to samo moj občutek ali pa je naša percepcija evolucije medija res nekoliko zgrešena. Se mi zdi, da naprednost medija nekako dojemamo od tiskanega medija oz. zapisane oblike, kot jo predstavljata časopis ali blog, preko zvočnega prenosa iz radia, do najvišje oblike, ki jo predstavlja video prenos. Se mi zdi, da se kar dobi občutek, da je samo zvok nekoliko zastarela oblika, ampak to nikakor ni res. Pravzaprav sem mnenja, da je zvok tista oblika, ki je neprimerno bolj primerna za sodobni svet in da bo v prihodnosti audio, katerega predstavlja tudi podcast, nadvladal video vsebine.


Ni komentarjev:

Objavite komentar