sreda, 26. september 2018

ALI POZNATE LinkedIn?

Enostavno, LinkedIn je namenjen karierni plati življenja, na kateri lahko srečate karierne možnosti in raziskujete nadaljne priložnosti, predvsem pa je namenjen tistim, ki želijo svojo profesionalno pot vzeti bolj resno, zgraditi svojo kariero in se povezati z drugimi profesionalci.

Mogoče ste zanj že slišali ali pa tudi ne, vsekakor ga v Sloveniji uporabja neprimerno manj ljudi, kot ostala socialna omrežja in se na njem tudi manj dogaja, predvsem pa počasneje in drugače. 


LinkedIn je socialno omrežje namenjeno profesionalcem in čeprav je danes ena največjih socialnih platform, ostaja precej neznana širši javnosti, zato je vsekakor priporočljivo, da se z njo spoznamo.

Na prvi pogled je LinkedIn precej podobna platforma ostalim socialnim omrežjem, na kateri ustvarimo svoj profil, sprejemamo povezave z drugimi uporabniki in z njimi komuniciramo preko sporočil, ampak bolj specializirana v profesionalen pristop. V osnovi nadomešča tradicionalna mreženja, kjer spoznavamo ljudi, spregovorimo nekaj besed in izmenjamo poslovno vizitko. Kakorkoli, če znamo uporabljati katerokoli socialno omrežje, potem tudi z LinkedIn ne bo težav.

Preden si pogledamo nekaj osnovnih lastnosti za lažjo uporabo LinkedIn omrežja, dajmo pogledat zakaj bi ga sploh uporabljali? Čemu je namenjen in kako nam koristi?

V prvi vrsti je vsekakor uporaben za vzpostavljanje ponovnega stika s starimi kolegi. V mislih imam bivše sodelavce, sošolce, ljudi s katerimi ste povezani v profesionalnem smislu. Ali ne bi bilo super imeti stika z najljubšim profesorjem? Mislim, da ni bolj primernega načina, kot LinkedIn povezava, ki drži distanco od osebnega življenja in ponuja profesionalno komunikacijo, ter tako omogoča negovanje stika in poglabljanje znanja.


Svoj LinkedIn profil lahko uporabite, kot življenjepis, kjer so v urejenem vrstnem redu zbrane vse informacije, ko kandidiramo za službo. Enostavno vključimo povezavo do svojega profila v e-mail ali kot prilogo spremnemu pismu.

Vse bolj in bolj LinkedIn postaja orodje za iskanje zaposlitve. Platforma nas samodejno obvešča o prostih delovnih mestih glede na naše interese ob tem pa lahko vedno izkoristimo prilagojen iskalnik po naših žejah.

Vsekakor je vzdrževanje stikov pomembno, ampak za prihodnost kariere ni boljšega, kot navezovanje stika z novimi in novimi profesionalci. LinkedIn ponuja priložnost za spoznavanje novih profesionalcev iz lokalnega ali internacionalnega okolja, ki nam lahko pomagajo na karierni poti.

LinkedIn nam omogoča tudi sodelovanje v različnih interesnih skupinah v katere se lahko vključujemo in svojevrstno objavljanje člankov, ki so primerljivi s pisanjem bloga in povečujejo našo kredibilnost iz področje, medtem ko so vključeni na našem profilu.

Sedaj, ko smo pogledali in spoznali nekaj uporabnih funkcij tega socialnega omrežja se dajmo seznanit še z osnovnimi funkcijami, da bo uporaba platforme enostavnejša za začetnike.

Kot sem že opisal, je LinkedIn podoben ostalim socialnim omrežjem, predvsem Facebooku in tako se na našem Home zavihku prikazujejo glavne novice, ki so sestavljene iz objav naših povezav z drugimi profesionalci in objav podjetij, ki jim sledimo.


Naslednji zavihek je MyNetwork, ki je namenjen obstoječim povezavam, kjer najdemo seznam vseh profesionalcev s katerimi imamo vzspostavljeno povezavo, v tem zavihku pa se nahajajo tudi priporočljive povezave.

Jobs je zavihek namenjem iskanju zaposlitve v katerem so objavljena prosta delovna mesta. LinkedIn nam priporoča delovna mesta glede na naše informacije, ki vključujejo tudi lokacijo in posebne želje s katerimi dobimo priporočena boljša delovna mesta za nas.

Messaging je zavihek namenjen komuniciranju, kjer pošiljamo sporočila in komuniciramo z našimi povezavami. Notifications nas obvešča o dejavnostih na socialnem omrežju.

S tem smo spoznali osnovne funkcije za lažji začetek uporabe socialnega omrežja LinkedIn. Nekatere bolj poglobljene funkcije platforme lahko spoznate sami z raziskovanjem in bolj podrobnim spoznavanjem okolja LinkedIn. 
Za razširjeno različico lahko sklenete tudi mesečno naročnino s katero dobite dostop do dodatnih funkcij, ki v zgoraj opisani brezplačni različici, niso na voljo. Mogoče je še najbolj moteča funkcija “Who Viewed My Profile”, ki v brezplačni različici ni na voljo, ampak mislim da bo večina uporabnikov najdla dovolj uporabne podpore svoji karieri že v brezplačni različici LinkedIn. 

Za popolno karierno pot vam je na vojo vodnik za sestavo življenjepisa po mojih merilih, ki ga lahko snamete BREZPLAČNO!

Ni komentarjev:

Objavite komentar