sreda, 13. junij 2018

ZAKAJ JE POLITIKA POMEMBNA?

Zadnje obdobje je zaznamovala politika in čeprav se polovica mojih sodržavljanov požvižga nanjo, sem ji v tem času posvetil ogromno prostora na svojem blogu. Preden se politika umakne iz dnevnega pedigreja, želim povedati zakaj bi morala biti politika v interesu vsakega državljana in zakaj bi jo morali aktivno spremljati, torej zakaj je politika pomembna?

"Vsebino lahko tudi poslušate v Podcastu"

Naj vam povem zgodbo.

Mesto Nogales je razdeljeno z ograjo na severni in južni del. Severni del poznamo kot Nogales, Arizona in leži v ZDA. Povprečni dohodek gospodinjstva znaša 30.000$, prebivalstvo je relativno zdravo in dočaka visoko starost. Večina najstnikov hodi v šolo in večina odraslih ima najmanj srednješolsko izobrazbo. V mestu je red in mir, kar pomeni da meščani hodijo po dnevnih opravkih brez strahu za osebno varnost ali krajo.
Južni del poznamo kot Nogales, Sonora in leži v Mehiki. Povprečni dohodek znaša le tretjino tistega preko ograje, torej 10.000$, prebivalci ne živijo tako dolgo, kot njihovi severni sosedje in umrljivost dojenčkov je zaskrbljujoče visoka. Večina najstnikov ne hodi v šolo in večina odraslih ima manj kot srednješolsko izobrazbo. Stopnja kriminala je visoka in celo ustanovitev podjetja je nevarna.


Zakaj takšna razlika v istem mestu?
Nogales na obeh straneh ograje ima enake naravne pogoje. Leži na istem geografskem območju, s praktično istim reliefom, podnebjem, istimi pogoji za razvoj bolezni, ampak ločuje ju le ena stvar. Država v kateri ležita.
Nogales severno od ograje leži v ZDA, ki imajo dolgo dobo demokracije. Kljub občasni korupciji, imajo prebivalci možnost odstavit župana, izrazit svojo politično voljo in predvsem se tega zavedajo, zato tudi politika strmi k temu, da zagotavlja izvajanje osnovnih storitev.
Žal so pogoji južno od ograje drugačni. Nogales, Sonora leži v Mehiki, ki ima kratko dobo demokracije, katera se še pravzaprav ni niti začela. Politika je vezana na stare institucije, ki jih prežema korupcija in iz tega izhajajo vse javne storitve, ki praktično sploh niso zagotovljene.
(povzeto: D. Acemoglu/ J.A Robinson, Zakaj narodi propadajo)

Na zgornjem primeru vidimo praktičen prikaz kako za ekonomsko stanje države ne igrajo ključne vloge naravne danosti, ampak politika. Politika je neposredno odgovorna za zdravje prebivalstva, za to v kakšne šole hodimo, kakšna je naša infrastruktura, kakšno gospodarstvo imamo, odgovorna je za to kdo smo in kam gremo. Mislim, da je to dovolj tehten razlog, da nas politika mora zanimati. Žal ne živimo v državi z dolgo demokratično tradicijo in zato moramo politiki posvetiti še več pozornosti, kajti politika ne bo začela sama od sebe delati v dobrobit državljanov, to se mora od nje zahtevati in zahtevamo lahko le volivke in volilci. 



Politika je neposredno odgovorna za kvaliteto življenja v državi in določamo jo državljani. Če je ne, gre to na račun slabše kvalitete bivanja in še več, vodi v propad države na dolgi rok. Zato je politika pomembna in nas mora zanimati, tako kot nas zanima zdravstveno zavarovanje, nakup učbenikov, cestnina, cena goriva, hrane in vsega ostalega.

Ni komentarjev:

Objavite komentar