četrtek, 12. april 2018

KDO UPORABLJA MOJE PODATKE NA FACEBOOKU?

Nedavno je skozi medije švignila novica o zlorabi osebnih podatkov, ki jih je Cambridge Analytica pridobila na Facebooku. Nekaj kar vsi vemo da obstaja in čeprav nam ni popolnoma jasno kako deluje ali pa ravno zaradi tega, si pred tem zatiskamo oči.
Facebook je največje socialno omrežje na svetu, ki ga uporablja skoraj tretjina svetovnega prebivalstva, kar pomeni, da se na njem generirajo ogromne količine podatkov. Podatki, ki jih lahko vidimo, kot uporabnik, ki ga predstavlja neko gradivo o tem kam gremo in kaj jemo se zdi popolnoma brez vrednosti, ampak naša aktivnost na socialnih omrežjih predstavlja neprecenljiv vir naših navad, kot je že recimo samo informacija o tem kdaj smo najbolj aktivni na Facebooku. Ko pridobimo takšno informacijo vemo kdaj moramo prikazovati oglas oziroma kdaj je tam zanj največ ljudi, da uporabim dokaj nedolžen primer.


V tej objavi se ne želim na široko razpisati o socialnih omrežjih, ampak opisati praktični pristop do tega kako onemogočimo zunanjim aplikacijam uporabo naših podatkov iz Facebooka. Kljub temu pa naj omenim, da je zbiranje vaših podatkov opredeljeno s pogoji uporabe in na kratko pomeni, da Facebook prosto zbira, hrani in uporablja vaše podatke in podatke vseh ostalih uporabnikov, ter da nas pozna verjetno boljše, kot poznamo sami sebe.

S tem nikakor ne želim vzbujati paranoje, ker še vedno mislim, da so lahko socialna omrežja v sodobnem svetu uporabna, ampak potrebno bo spremeniti miselnost. Preiti iz tega da so predstavnik množične potrošnje v to da so predstavnik sodobnega orodja za kar pa je prvo potrebno poznavanje platforme.

Verjetno vsi poznamo kakšne kvize, ki se pojavljajo sem in tja na Facebooku ali pa igre, ki se mi zdi da so v zadnjem času vse manj popularne, v nekem obdobju pa so bile precej. Vse to so zunanje aplikacije, aplikacije razvite neodvisno od Facebooka, ki pa kljub temu dostopajo do naših podatkov. Seveda jim to s privolitvijo dovolimo, ampak verjetno ne iz želje po tem, da še nekdo več zbira, hrani in uporablja informacije o naših navadah. Tovrstne aplikacije lahko uporabljajo naslednje podatke:

Javni profil: slika, starost, rojstni dan, spol in ostale javne podatke (ti podatki so vedno zahtevani iz strani aplikacije)
Lista prijateljev: lahko zahtevajo dostop do liste prijateljev (Facebook naj bi to onemogočil z aprilom 2015)
Razmerja: vključno z družinskimi člani
Statusi, slike, video: vse kar je bilo objavljeno na časovnici
Delo, Izobrazba
Dogodki
Interesi: hobiji, aktivnosti, všečkane strani
Skupine: tiste s članstvom in tiste, ki jih ustvariš
in še...in še...


Tovrstne aplikacije uporabimo ali pa tudi ne in je prijava zgolj nesrečen odziv na priprošnjo prijatelja, če se spomnite manije FarmVille, kakorkoli, dejstvo je da prej ali kasneje te aplikacije ostanejo od boga pozabljene. 

V bistvu ne od boga, ampak od nas, Veliki brat pa si jih še kako zapomni, zato je na spodnjih slikah prikazano kako dostopati in odstraniti aplikacije, ki jih ne uporabljamo, one pa kljub temu dostopajo do naših podatkov.

V meniju izberemo Nastavitve:



Izberemo zavihek Aplikacije in spletna mesta:

          med aktivnimi označimo aplikacije, ki jih želimo odstranit 
                        (kljukica) in potrdimo s klikom na Odstrani.

Verjetno boste presenečeni koliko nesnage se je nabralo tukaj in vsaka aplikacija na seznamu ima dovoljen dostop do vaših podatkov. Ali veste za vsako na svojem seznamu od kje se je vzela?

Odstranjene aplikacije več nimajo dostopa do naših podatkov:

Ni komentarjev:

Objavite komentar