petek, 13. april 2018

TEORIJE ZAROTE, KI SO POSTALE RESNICA

Danes je petek 13. in še vedno ne vem točno za kakšen dan velja. Vem, da smo ga kot srednješolci napihovali z grozo in običajno so se na ta večer na televiziji vrtele grozljivke, zabave pa so bile grozi primerno tematsko obarvane. Potem nekje vmes sem zasledil, da je petek 13. v bistvu srečen dan in sedaj ne vem točno kaj je? Ali je srečen ali nesrečen dan, ta petek 13. Kakorkoli, verjetno je dan, kot ostalih tristošestdeset in še nekaj, da se prikotalimo okoli Sonca, ampak če se že ustavljamo pri njem, mu dajmo nekaj smisla.

Kot sem povedal, trenutno ne vem ali petek 13. velja za dober ali slab dan. Upam, da ga ulovim nekje vmes, ko naštejem nekaj teorij zarot, ki so se izkazale za resnične. 
Teorije zarote veljajo za neuradno interpretacijo realnosti in predstavljajo črn scenarij, precej bolj črn od uradne razlage, ampak ne glede na vse, je boljša resnica, kakršnakoli že pač je.

Gulf of Tonkin

Zaliv na obalah severno od Vietnama je postal središče dogajanja leta1964 z incidentom med Vietnamsko in Ameriško vojsko. Prišlo je do odkritega spopada med Vietnamskimi bojnimi ladjami, ter Ameriškimi rušilci. S tem incidentom so ZDA stopile v Vietnamsko vojno. Teorija zrote pravi, da do incidenta nikoli ni prišlo in na koncu se je izkazala za resnično. ZDA so stopile v vojno z incidentom, ki se nikoli ni zgodil in z dokazi, ki so temeljili na lažnih radarskih slikah in bojnem spopadu na praznem morju. Vojna, ki je za seboj pustila čez tri milijone žrtev in več kot dva milijona ranjenih in velja za največji poraz ZDA se je začela z lažjo zaradi ambicije sodelovanja v njej. Mogoče je takšen povod za vojno dobro imeti v mislih ob današnjih vojaških posredovanjih v svetu.



OPERACIJA MOCKINGBIRD

Manipulacija z mediji, prirejanje informacij in vplivanje na javno mnenje je stara zgodba, aktualna tudi danes. V zadnjem obdobju se precej govori o terminu fake news, lažne novice in prav o tem govori operacija oponašalec v kateri se je CIA vpletla v medijski prostor, pravzaprav v njegov vrh. Na svoj plačilni seznam je dala vodilne novinarje z namenom fabriciranja novic po naročilu in kreiranju javnega mnenja, torej z namenom manipuliranja. Po razkritju programa se ta ni nikoli uradno zaključil.


MK-ULTRA

Večina teorij zarot se poigrava s tajnim nadzorom nad množicami. V petdesetih letih prejšnjega stoletja se je v resnici s tem poigravala CIA, ki je na prostovoljcih, notranjih sodelavcih, pa tudi na popolnoma naključnih tarčah izvajala teste v smeri nadzor uma. Projekt se je izvajal z uporabo različnih drog, predvsem LSD, na katere so sodelujoči, prostovoljno ali ne, kazali različne učinke. Nekateri so v eksperimentu črpali inspiracijo, drugi so iz njega potegnili strah pred kakršnokoli ponovno izpostavitvijo testiranju, v bistvu pa nihče od njih ni zapustil testiranja, ker je odšel s trajnimi posledicmi.




To je bilo nekaj teorij zarot, ki so se izkazale za resnične. Na svetu jih je še mnogo, nekatere se bodo izkazale za resnične, spet druge bodo ostale nebuloze za vedno. Mogoče spet kakšno odkrijem naslednji petek 13.

Ni komentarjev:

Objavite komentar