ponedeljek, 7. december 2020

DOBRI MOŽJE DECEMBRA

Danes je druga adventna nedelja, ki letos sovpada z dnem svetega Nikolaja poznanega pod imenom Miklavž. Miklavž je prvi od treh dobrih mož, ki nas obiščejo v mesecu decembru. Je kot znanilec pravljičnega vzdušja, ki ga riše božič z obiskom Božička in novo leto z dedkom Mrazom.
Namenoma sem zapisal pravljičnega vzdušja, ker se osredotočam na potrošniški koncept in ne prazničen, ki bi v verskem smislu pomenil vse kar drugega, kot obisk izmišljenih mož in ravno to je detajl, ki se me je letos dotaknil, prišel je namreč kot preblisk, kot utrinek resnice.

Zanimivo, da sem skozi otroštvo najmanj pozornosti posvečal Miklavžu, osrednja figura pri meni je bil Božiček, pri nekaterih vrstnikih dedek Mraz, ampak nikogar nisem poznal, ki bi mu to bil Miklavž ali sveti Nikolaj kot je bolj pravilno.

Zakaj tako dlakocepim okoli pravilnege poimenovanja?

Zato ker je sveti Nikolaj, za razliko od ostalih dveh, resnična oseba, zgodovinsko dejstvo, ki je upodobljeno v človeku kot sem ti ali jaz.
Nikolaj je bil otrok premožnih staršev, kateri jih je razveselil šele v pozni starosti. Njegovi starši so kljub premožnosti ohranili čut za soljudi, predvsem tiste z manj sreče, bili so namreč velikodušno dobrodelni. To lastnost je prevzel tudi Nikolaj, ki je po smrti svojih staršev razdal premoženje ubogim, svoje življenje pa posvetil duhovnemu poklicu. Po smrti škofa v njegovi škofiji so sklenili, da bo naslednji škof tisti duhovnik, ki bo zjutraj prvi vstopil v cerkev. To je bil Nikolaj, dobrotnik, ki je postal škof, tako pa smo dobili neizpodbiten dokaz o njegovem obstoju. V četrtem stoletju se je namreč z udeležbo na koncilu v Rimu lastnoročno podpisal v knjigo skupaj z ostalimi prisotnimi škofi. Deloval je v Turčiji na območju Antalije in kmalu po smrti je bil predlagan za svetnika. Večkrat sem poudaril, da je bil dobrotnik, ki je pomagal ubogim, najbolj pa izstopa dejanje, ki ga je storil po smrti matere treh sester. Oče jih je želel prodati v zakon, Nikolaj pa je zvečer na njihovo okensko polico nastavil tri kepe zlata. Tako se je lahko vsaka z doto primerno omožila v zakon. Zaradi tega dejanja je sveti Nikolaj običajno skupaj s pastirko palico, ki ponazarja škofovsko poslanstvo, upodobljen tudi s tremi zlatimi jabolki.

Sveti Nikolaj
ericcostanzo.me

Kaj pa preostala dva dobra moža?

V svoji biti sta modificirana kopija svetega Nikolaja, ki ga je domišlija ali pa koristoljubje obarvalo v barve primerne času. Enega si je izmislila Coca-Cola, korporacija, ki v osnovi prodaja sladkano vodo, ampak ji to odlično uspeva zaradi marketinških potez. Ena izmed njih je zagotovo ta, da je izkoristila enega največjih praznikov v katoliški doktrini in v človeški zgodovini nasploh, kar je zanimivo dejstvo sploh za sodobno družbo, ki ni več tradicionalno katoliška. 25. december je pomemben datum že od samega zavedanja človeka o cikličnosti nebeških pojavov skozi leto. Glede na spreminjanje narave skozi letne čase, so le ti podvrženi kroženju Zemlje okoli Sonca in tako pride 21.3. pomlad, 21.6. poletje, 23.9. jesen, ko se začne dan krajšati. Dan se krajša vse do 21.12., ko nastopi zima. Takrat je Sonce najnižje na nebu in dan je najkraši. Sonce ostane najnižje na nebu tri dni in 25.12. se Sonce za prosto oko prvič vidno dvigne. Od tega dneva naprej se dan spet daljša, svetloba je zmagala nad temo in kristjani smo pričakali prihod odrešenika Jezusa Kristusa, ki ga obeležujemo na Božič. Coca-Cola je izkoristila priložnost in ta dan na družinsko mizo servirala potrošništvo, ki je vstopilo skozi dimnik.
Kaj pa dedek Mraz?
Izmed vseh -izmov v človeški zgodovini se je po drugi svetovni vojni od avtokratskih obdržal socializem ali njegova trša oblika komunizem. Kot protiutež kapitalizmu si je druga stran izmišljevala svoje izpeljave. Tokrat si je tradicionalno rdeča morala nadeti drugo barvo, kajti rdečo je zasedel Coca-Colin Božiček. Nastal je beli dedek Mraz, kar nam priča o tem da verjetno ni nastal v Sloveniji, kjer je bil bela barva domobrancev. Seveda pa dedek Mraz ni smel imeti ničesar opraviti z vero, konec koncev je socialistična družba, brezbožna družba v kateri je religija opij za ljudstvo. Da le ta opij ni oblast. Dedek Mraz je prišel na Novo leto.

Okoli izmišljenih mož smo se vrteli toliko časa, da smo pozabili to da je sveti Nikolaj resničen, da je bil resničen mož.
Ne vem, mogoče zato ker je pretežak vzor, da bi mu sledili?
Ne vem, mogoče zato ker tako kot so lagali nam, mi lažemo svojim otrokom?
Mar res želimo postavljati temelje družinskega življenja na laži?

Upam da ne, zato sem napisal zgornje besedilo in letos imamo dovolj časa da o tem premislimo, ker karkoli že podarjamo za praznike, ne podarjajmo koronavirusa.

Ni komentarjev:

Objavite komentar