torek, 5. april 2016

ZAKISANOST TELESA



V svojih objavah sem se naslonil na skrb za telo in vnos sestavin nanj, ker je ena mojih ključnih nalog v življenju, da poskrbim zanj in je moj cilj živeti v zdravem telesu. Zdravo telo je posledica ravnovesja, ki je bližje vzhodnjaški filozofiji dojemanja delovanja telesa, kot zahodu, pa vendar samo lokacija na Zemlji ni dovolj, da bi lahko nasprotovali zakonom Vesolja. Kitajci razumejo delovanje telesa po principu vrta, medtem ko smo na zahodu naklonjeni dojemanju telesa, kot stroju. Mehanski princip delovanja, ki ima sestavne dele in deluje v kolikor deluje pravilno vsak del zase. Zakisanost telesa je tema, ki se v osnovi lažje razlaga skozi vzhodnjaški pristop, saj govori o ravnovesju. Na eni strani kisline in na drugi baze.
Danes bom za lažje dojemanje opisal razloge za zakisanost telesa, ki bodo dali vpogled v temo in dopolnili vrzel med dojemanjem, saj je zakisanost telesa posledica življenjskega sloga na zahodu, ki prav sili tja. Zakisanost telesa je posledica porušenega kislo-bazičnega ravnovesja, ki se afirmira v utrujenosti in vodi v bolezni, saj so tkiva slabše oskrbljena s kisikom. Že splošno razumevanje teme zahteva poglobljeno točko gledanja, saj je ravnovesje odvisno od obnašanja snovi, ki jih vnesemo v telo, znotraj telesa.
Za hiter občutek naj izpostavim ekstremne faktorje, ki vplivajo na kisanje telesa. Na zahodu dobro znana kava in cigareti, ki v kombinaciji potencirata kislost. S primeroma sem želel na hitro karikirat potenciranje kislosti, čeprav sta logična in dobro znana vsakomur, ki se vsaj malo ukvarja s svojim krožnikom. Kislost telesa se stopnjuje tudi z uživanjem praktično vseh vrst mesa, z uživanjem sladkorjev in seveda kisa. Kislost telesa spodbuja tudi uživanje kvasa, piva in gaziranih pijač, ampak še vedno se mi zdijo stvari dobro znane. Če že ne drugače, vemo, da so v neki meri škodljive in jih ni dobro pretirano uživati.
Tema o zakisanosti telesa pa je precej bolj razgibana in zna presenetiti. Jabolko. Sadež, ki preganja zdravnika stran in nam je z Newtonovo pomočjo dal zakon o gravitaciji s prekomernim uživanjem povzroča zakisanost. Ja, jabolko, ki se priporoča in priporoča. Z zaužitjem jabolka se v želodcu ustvari okolje, ki iz telesa vleče in veže toksine in tako je jabolko zdravo in blagodejno za naše telo. Kaj pa s tremi, štirimi jabolki? Želodec se nasiči z jabolki, ki povzročajo vrenje. Sproščajo se, kdo bi si mislil, alkoholi in jabolko na telo ne deluje več bazično ampak kislo. Podobno se dogaja s sladkorji, zato delujejo kislo na telo. Presenetljiva ugotovitev je tudi, da telo v kislo smer nagibajo lešniki in orehi. Presenetljivo, ker so to oreščki, ki so znani po priporočljivem uživanju, saj vsebujejo maščobe, ki jih koristijo telo in možgani.


Iz tega zornega kota dobi skrb za telo popolnoma drug pomen zame. Smiseln, ampak oddaljen od vsega znanega in tudi splošnih prepričanj v družbi. Splošna prepričanja pa so v obdobju, ki ga živimo več kot naklonjena zakisanemu telesu. Vpliv stresa v telesu spodbudi kislo delovanje, ki se stopnjuje skozi negativizem, črn pogled in pomanjkljiv spanec. Očitno smo res na zahodu naklonjeni zakisanosti telesa, ampak prišla je pomlad, ko vse cveti. Cveti pa lahko samo v bazičnem okolju, zato je to pravi čas za postavljanje kislo-bazičnega ravnovesja.    

Ni komentarjev:

Objavite komentar